Hoe werkt het

Vanuit Stichting Nederland-Nepal, bieden wij hulp aan kansarme kinderen in Nepal. Via onze lokale contactpersonen in Nepal wordt het gezin gemotiveerd en financieel ondersteund om hun kind (uw sponsorkind) naar school te laten gaan. Met uw bijdrage worden de schoolkosten waaronder een schooluniform en alle overige schoolbenodigdheden betaald.

Uw sponsorbijdrage wordt niet direct aan het gezin of sponsorkind overhandigd. Onze lokale contactpersonen betalen de kosten van de schoolbenodigdheden en -uniform rechtstreeks aan de betreffende school. Ook de overig benodigdheden worden door de contactpersonen betaald. Daarnaast houden zij toezicht op de ontwikkeling van het kind als ook op de gezinssituatie.

Ieder jaar ontvangt u een foto en een rapport over de ontwikkelingen van uw sponsorkind. Uw bijdrage is van groot belang voor het (persoonlijk) welzijn van uw sponsorkind. Dit heeft ook een directe positieve invloed op het hele gezin. De sponsorbijdrage voor een kind is € 25,00 per maand. Ieder kind krijgt 1 sponsor. Het schooltraject duurt meerdere jaren en de duur is afhankelijk van de ontwikkeling van het kind.

Nepal kent, net als India, een kastenstelsel, met hogere en lagere kasten. Daarnaast zijn er mensen die helemaal niet in de kaste zijn ingedeeld, de zogenaamde kastelozen, ook wel onaanraakbare genoemd. In Nepal (en ook India) zijn deze mensen bekend als Dalits genoemd. Formeel is het kastenstelsel bij wet verboden, maar in de praktijk is het nog springlevend. Kastelozen staan volledig onderaan de maatschappelijke ladder en krijgen nauwelijks kansen. Met name kasteloze kinderen willen wij een kans op onderwijs en daarmee ook een kans op een betere toekomst bieden.

Bikash Sunar

Bikesh Sunar is een jongen van 6 jaar. Hij woont met zijn vader, moeder en broertje in Khadka Bhanjang, een bergdorpje in het district Nuwakot. Het gezin behoort tot de Dalits, ook wel de onaanraakbaren genoemd. Dalits staan helemaal onderaan de maatschappelijke ladder en zijn zelfs buiten het kastenstelsel gesloten. Bikesh en zijn ouders zijn erg arm. Maar Bikesh is een aardige en goede jongen met een droom. Hij wil graag dokter worden. U kunt hem helpen bij het realiseren van zijn droom door hem de mogelijkheid te geven de lagere school te volgen.

Prince Sunar

Prince Sunar is een jongen van vijf jaar. Hij zit in de eerste klas van de lagere school. Hij woont met zijn vader en moeder in Khadka Bhanjyang, een afgelegen en moeilijk bereikbaar bergdorpje in het district Nuwakot ten noordwesten van Kathmandu. Het gezin behoort tot de kastelozen. Hoewel het kastenstelsel officieel is verboden, leeft het in de praktijk nog volop. Geboren als Dalit zijn je kansen in Nepal nog steeds erg klein. Het enige middel om deze cirkel te doorbreken is het volgen van een opleiding. Prince zelf is nog te jong om dit te beseffen. Een reden te meer om hem te helpen een opleiding te volgen, zodat hij zich aan het dreigende lot te onttrekken.

Unisha Lama

Unisha Lama is een meisje van 9 jaar. Zij zit in de vierde klas van de lagere school. Unisha woont met haar vader, moeder en zusje in Majuwa, een dorpje in de heuvels van het district Udayapur ten zuiden van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het gezin is arm. Net als in veel andere gezinnen is het voor vader en moeder erg moeilijk rond te komen van het spaarzame geld dat ze, bij gebrek aan werk, met vaak zware klussen bij elkaar kunnen schrapen. Unisha hoopt later als dokter haar ouders, maar ook andere mensen in Nepal voort te helpen. Ze heeft daarbij uw steun nodig.

Sanjana Tamang

Sanjana Tamang is een jongen van 10 jaar. Hij zit in de vierde klas van de lagere school. Sanjana woont met zijn vader en moeder in Swayambhu. Zij komen uit het district Nuwakot. Het gezin behoort tot de Tamang, een van de laagste kastes. Mede daardoor is het gezin erg arm. Sanjana is een slimme jongen. Maar gelet op zijn afkomst durft hij niet te dromen van een opleiding tot een beroep dat hem hoger op de maatschappelijke ladder kan brengen. Wilt u Sanjana helpen? Zodat ook hij durft te hopen op een toekomst zonder armoede.

Laxmi Tamang

Laxmi Tamang is een meisje van 7 jaar. Haar moeder is weduwe en Laxmi heeft twee broers en een zus. De Tamang is een bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Tibet komt. Mede daardoor hebben zij weinig invloed en kansen in Nepal. Laxmi woont in Gorsing, een dorpje in het district Nuwakot. Ze zit in de tweede klas van de lagere school. Voor haar moeder is het als weduwe heel moeilijk haar gezin alleen al van voedsel te voorzien. Laxmi wil later zelf graag onderwijzeres worden, zodat ze andere kansarme kinderen kan voorthelpen. Geeft u haar een kans haar eigen opleiding te volgen?